четвртак, 3. септембар 2015.

Maltezer torta za malu Niu

Torta u obliku maltezera


Nadam se da će Vam se dopasti moje današnje majstorisanje :) Torta je za 1. rođendan preslatke devojčice. Kao i obično kada su oblici u pitanju i ovo je plazma torta sa dodatkom banana.


уторак, 1. септембар 2015.

Jesenja musaka pravo iz Čikaga

Evo upravo mi je stigao jedan zanimljiv recept za blog od mame. Samo ću iskopirati tekst od mame:


"Savet moje bake koja je prozovela dug i zdtav zivot, bio je : uvek Jedi povrce iz svoje baste, voce iz sbog vocnjaka i meso zovotinja koje si sam gajio. Kuvaj jela od sezonskog povrca i za sve koristi mast i puter jer samo kod njih znas  sigurno od cega su i kako postali. Tek Sada, nakon mnogo godina , kada sam ja stigla u godine moje bake i postala baka nekim novim klincima, shvatila sam njene poruke u potpunosti. Ali i pored toga, ostaje mi nejasno sta je bilo to sto je ona zelela svojim savetima da spreci da upotrebljavamo u ishrani? Znaci i pre famoznog otrova spakovanog u tri slova, GMO, postojale su opasnosti koje su nas vrebale iz "procesuirane" hrane.
Ili je mozda moja baka bila vidovita???????????

Jesenja musaka
Predpostavljam da je u ovaj recept umesan uticaj vekovnog ropstva pod Tutcima, ali ga ipak preporucujem za prve jesenje dane.
Ova musaka se moze praviti i kao vegetarijansko jelo ako se tu podrazumeva upotreba jaja, sira i mleka tj. Ako se u toj vrsti ishtane izbegava samo meso.
Potreban materijal za 2-3 porcije:
3 veca plava patlidzana;
4-5 zrelih crvenihv  paradajiza;
250 gr narendanog zutog sira ( kackavalja);
4 kom. jaja;
Vezica persuna i 4-5 cena belog luka;
300 ml kisele pavlake.
500 gr mlevenog mesa i 2 glavice crnog luka

Priprema:
Iseckaj crni luk sitno i na malo masti  proprzi mleveno meso uz dodatak zacina po zelji
( so, biber, aleva paprika)
Plavi patlidzan oljusti iseci na kolutove debljine 1/2cm i isprzi sa obe strane pa ga ostavi u cediljki ili na upijajucoj hartiji da se ocedi od viska masnoce koju je upio;
Crveni paradajiz ( mozes po zelji da oljustis ) pa iseci na kolutove 1/2 cm debljine;
Zuti sir izrendaj na velike rupe na rendetu;
Persun i beli luk iseckaj zajedno i stavi u malu cinijicu sa strane. Umuti jaja i pomesaj sa pavlakom da dobijes jednaku zutu masu za prelibanje musake.
Sada uzmi vatrostalnu posudu i redjaj:
1. red plavog patlidzana patlidzanapa ga pospi sa seckanim persunom i belim lukom;
2. Kolutovi crvenog paradajiza pa ih pospi rendanim zutim sirom;
3. Isprzeno mleveno meso ( ili preskoci ovaj red ako si ne zelis musaku sa mesom)

PONOVI ISTI REDOSLED JOS JEDNOM ILI DOK NE POTROSIS SAV PRIPREMLJENI MATERIJAL. MUSAKA NE BI TREBALA BITI DEBLJA OD 5-6 cm da bi se dobro i jednako ispekla. ODOZGO ZALIJ PAVLAKOM I JAJIMA I PECI U PRETHODNO ZAGREJANOJ RERNI NA 250 C.  PRVIH POLA SATA POKRIVENO FOLIJOM A ONDA OTKRIJ I PECI DOK SVA PAVLAKA NE USAHNE I MUSAKA NE DOBIJE LEPU BRAON-ZUTU BOJU PO POVRSINI. SLUZI TOPLO ILI HLADNO ( ako je bez mesa)!"